Игрите с моето бебе. Играчки за моето дете. Какви и кога?

От Фантима Иванова 20/06/2017 1 Коментари Handmade за деца,

Бебешки игри, детски игри, детски играчки ... Игрите с моето бебе. Играчки за моето дете. Какви и кога?

Бебешките игри и детските игри са тайната, с която децата изучават света. Обикновено възрастните играят или се забавляват, за да си почиват и да отмарят. При децата обаче света се върти около играта. Детето не дели деня си на време за работа и време за почивка. За него времето е само едно - време за игра. На какво ще си играе едно бебе и  дете зависи от много неща. На първо място, то първо трябва да опознае своето тяло и двигателни функции. Едва след това започва по-активната игра и занимания. Бебето  започва да рита с крачета, движи си ръчичките и след това узнава колко сладки са пръстчетата. Ето защо хапането на пръсти е толкова приятно и любимо занимание.

 

Моето дете като беше малко, споделя една майка, когато много обичаше тати да го носи на ръце и леко да го подхвърля на високо. И знаете ли, защо е така? Ами, защото така по естествен начин развиваме сетивата на малкото бебе или дете и тренираме неговото равновесие. Подхвърлянето на тати е забавна игра, но малкото бебе разбира, че тати винаги ще е до него, за да го прегърне, хване и подкрепи. А това е форма на израстване и сигурност за малкия човек.

Съвсем разбираемо е, че с възрастта бебешките игри започват да се усложняват. Вие като родители, започвате да добавяте нови модели играчки, с които да стимулирате активността. В началото детето може да иска да си има нещо, което да гушка преди да заспи например играчка от плат с малки размери, кукличка, маймунка,  мече или зайче. После вече нещата ескалират. Малкият човек иска повече внимание и занимания. Моето бебе вече не е толкова малко. То расте и иска с по-сложни играчки да си играе. то хвърля предмети на пода и отново и отново, търси начини да сравнява размери и форми на определени предмети. Посяга към играчките, които вдигат много шум и врява. Малкото бебе вече има нужда от движение.

 

Постепенно децата имат нужда да изразят колко големи помощници могат да бъдат. Прохождат, започват да си играят с тоалетната хартия. Обичат да мокрят пода и със стирката да подсушават. И вярвайте ми, това не е повод за викове и караници, а бебешко-детския начин за изследване и изучаване на света. На около 1 г. детето обича да помага с подреждането и разхвърлянето на тенджерите в шкафа. На 2 г. вече е първо в пясъчника и за меката играчка от плат вече е забравило. На 3 г. детето вече се вживява в ролята на талантлив художник, музикант и артист.

 

С възрастта забавленията на бебето и детето се променят. Това е напълно нормално, защото всяка личност и характер са различни. Някои деца предпочитат тихите игри, тихите текстилни книжки, куклите с много дрехи, които да преобличат, а други точно обратно. Те са шумни, активни, не могат да седят на едно място. Тези деца обичат да си карат колички, да си "бръмчат" в стаята и да симулират различни превозни средства, да хвърлят топка и да тичат без умора.

 

Игрите с малкото бебе и дете - какви да бъдат и кога да стартираме с тях? На какво да започнем да играем с нашето дете? Какви са най-подходящите детски играчки? От каква материя трябва да бъдат бебешките играчки, за да бъдат безопасни и безвредни за мъничето? Невъзможно или трудно е фиксиран момент да се даде. Факт е, че детските предпочитания и детските интереси са нещо, което може да се наблюдава. Всяко дете и възрастен е различно. Има индивидуална активност и развитие, което е абсолютно нормално.

 

Колкото по-рано започнете да се занимавате със своето бебе и своето дете, толкова по-добре. Истината е, че на нас като родители не винаги ни остава достатъчно време. Разкъсваме се между домакинските и служебните задължения. Препускаме от магазин на магазин. Бягаме до детската кухня и бебе борсата. Носим си лаптопа и цялата фирмена документация на гръб и се мъчим в автобуса да се качим. А вечер след ясла или градина сили трябва да имаме и до детската площадка да се доберем. Доказано е, че игрите с малкото бебе трябва да започнат колкото се може по-рано. Една от причините е, че сте близо до детето. То получава внимание, сигурност и любов. Едновременно с това детето си създава някои рефлекси, тренира фината моторика и правилно се развива.

 

Близостта на детето до родителите е нещо, което го прави шастливо. Кара го да се смее и да расте в спокойна семейна среда. А това, естествено повлиява цялостното му поведение и нервна система. Ако се чудите на какво да играете или се притеснявате, че Ви е грешен подхода вижте от какви видове игри има нужда Вашето бебе и дете:

 

- на 1 месец - важно е бебето да започне да движи ръцете и крачетата си. Говорете на мъничето, движете си ръцете пред него и постепенно му показвайте цветни играчки.  Можете да разнообразите игрите с някакви шумящи или музикални игри и играчки, дрънкалки и др.. Детето ще започне да си движи очите и да търси от къде идва звука.

 

- на 2 месеца - игрите трябва да бъдат свързани с пипане, за да се развие чувството за допир. Детето ще започне да разпознава предметите. Ще ги дели на меки, твърди, сухи, мокри, грапави и др. Важно е да добавите към всички играчки, които имате до момента, текстилни играчки на животни с наситени цветове и различни размери. Да ги гледа, да ги пипа и да иска да ги хване и изучава отблизо. 

 

- на 3 месеца - игрите могат да продължат на фона на приятна музика, за да танцувате с бебето. Така то ще усети плавните и грациозни движения. Постепенно можете да разнообразявате с  любимите предмети от бита като лъжица, чашка, чинийка и др. дребни, безопасни и безвредни предмети.

 

- на 4 месеца - игрите на детето трябва да са свързани с търсенето на предмети и задаване на въпроси. Например: "Къде е мама?" Много е важно така да се въртите, че бебето да иска да Ви последва с поглед. Можете да държите някаква дребна играчица в ръцете си и да чакате детето да Ви я поиска едва тогава да му я дадете.

 

- на 5 месеца - игрите могат да бъдат свързани с криенето на малки предмети и показването им след това. Това е времето, когато можете да изучавате геометрините фигури.

 

- на 6 месеца - показвайте му различни красиви гледки, картини, снимки (цветни и черно-бели). Давайте му да вади и слага предмети от чанта или плик. Започнете заедно да търкаляте топка. Разказвайте и разигравайте приказки. Заложете на музикални играчки.

 

- на 7  месеца - най-доброто решение е да дадете на детето да разглежда книжки от плат с красиви и големи илюстрации. Може да бъдат приказки с любими детски герои или тихи книжки от плат с рисунки и апликации, илюстрации. Добра идея е да посочвате героите на книжката и да питате детето кой е той. Разбира се трябва да давате и отговора на въпроса. Или просто питайте "Това, нали е Кума Лиса?" като посочвате нейното лице, очи, лапички. Така ще предизвикате интереса на детето да иска да пипа, мачка страниците на книжката от плат.

 

- на 8 месеца - времето на звуците на любимите животни коте и куче -  "мяу" и "бау-бау".  Това е момента да покажете на детето играчките от текстил - коте, куче от плат, маймуна, зайче и др.  Добре е да ги слагате по-далеч от детето, за да го накарате да ги достигне и да иска да играе с тях. За разнообразие можете да добавите играчки, които светят или пеят. Добра идея е например играчката да издава звуците на текстилните играчки, които вече сте представили на детето. Целта е да може да прави разлика между видовете играчки, тяхната полза, както и материал, от който са направени.

 

- на 9 месеца - това е периода на играчките, които си имат дрехи и могат да се събличат и преобличат. Както и времето на показване на по-големи и по-малки играчки от един вид, например пластмасови чашки. Детето вече иска активно да тропа, да вдига шум с капаци, чинии и прибори. Хубав вариант са играчките, които могат да се сглобяват и разглобяват, например камион-конструктор от плат, куче с дрехи, играчки от типа на сортерите и др.

 

- на 10 месеца - игрите на детето вече са свързани с желанието му да рисува, както и да разглобява играчките, за да покаже как лесно може самостоятелно да си ги сглоби. Подходящи са игрите, свързани с по-активно движение - бутане, дърпане, скачане.

 

- на 11 месеца - детските игри и играчки стават повече логически. Можете да ползвате текстилни пръстчета с животни, които да поставите на пръстите си и да разигравате сценки и да си правите театър.

 

- на 12 месеца - детските игри и детските играчки изискват още повече активност. Това е периода, в който можете да предоставите на детето да играе с интерактивна тиха книжка. Благодарение на тихата книжка детето ще тренира фината моторика. Тихата книжка може да бъде с илюстрации на любими животни и забавни математически игри. Цветовете и геометричните фигури е важно да присъстват, както и някои букви от азбуката. Опитайте се да скривате предмети и да карате детето да ги търси. Ако не е проходило го придържайте и му помагайте да се движи. Тихата книжка-къща от плат е удачна идея за занимавка на детето и за свободни ръце на мама.

 

И все пак, не спирайте да тествате различни идеи за игри и за детски играчки. Наблюдавайте детето, защото то ще Ви подсказва дали усещате правилно неговите интереси!

1 Коментари

Стефи:
22/06/2017, 11:29:05 AM
Отговори

Много полезно четиво. Благодаря Ви!

Остави коментар

Loading...