5 месеца заедно с Decorra Handmade

От Фантима Иванова 09/04/2016 4 Коментари Handmade свят,
 
За 5 месеца присъствие на голямата Handmade сцена се сблъскахме с различни проблеми. Падахме, ставахме, но нищо и никой не успя да ни изплаши или да ни принуди да се откажем и да не продължим.
 
След 3 участия на базари и четвърто, което предстои до ушите ми стигнаха различни мнения, съвети и коментари. Не мисля, че трябва да обиждаме и изобличаваме конкурентите си ако правят нещо на 90% като нас, с промяна в наименованието, цвета или копчето, та ако ще и платовете да са същите като нашите, конците, салфетките, боята или заготовките. Да анатемосваме конкурентите и другите автори като ги наричаме "копирачи" и какво ли не. Вместо това е добре да се замислим ние цели имаме ли? Водим ли се по предварително начертан план или се лутаме и експериментираме - днеска едно, а утре друго, защото колега го е направил и аз съм останал по назад? Ние на ясно ли сме със себе си и своите идеи, виждания и цели? Къде искаме да бъдем и на къде е правилно да вървим? Не е ли редно на клиента избора да дадем?
 
Непосилно е това непрекъснато да се опитваме на даден творец или автор да подръжаваме, да опитваме да имаме неговия почерк или стил, като него да позираме и неговата Facebook активност да имаме. Непрекъснато да го дебнем, зъркаме за нови постове или да следим, защото рано или късно всичко лъсва. Всичко това е загуба на време, носи негатив и не води до добри творчески резултати, а всеки знае, че основния белег на ръчно правения продукт или подарък е неговия положителен енергиен заряд от ръце, с душа и със сърце.
Безсмислено е да пишем злобни постове и да наслагваме отрицателни чувства, емоции и черен PR на творчеството си и да го опорочаваме със злоба и клюкини.
Вместо това трябва да приемаме КОНКУРЕНЦИЯТА като предизвикателство пред нас самите като, хора, личности, автори и творци и да се стремим не да пълзим, а да полетим. Да полетим над дребнавото и поглед към истински ценното в себе си да съсредоточим.
 
Безсмислено е да философствам по темата. То е ясно.
 
Всички сме в красивите Handmade силно конкурентни среди и ако аз нещо съм пропуснала да отразя, ще го направиш ти или някой друг като теб ще го коментира, лайкне или сподели. Facebook е не само социална мрежа за общуване, а и за бизнес реклама, продажба и новини.
 
Моят 5 месечен Handmade опит ме научи на следното:
 
Бъди на ясно какво целиш и дали на правилния път вървиш. Дали искаш :
1. Да изкрещиш колко си талантлив;
2. Да създаваш красоти;
3. Да изградиш един успешен бизнес;
4. Да си уплътняваш времето и нерви да не трошиш;
5. Да докажеш на себе си, че имаш сили да се бориш и към мечтите си да полетиш.
Преди да правиш нещо добре помисли! Ако не го направиш в първите 5 минути след като мисълта те е споходила, значи не трябва да го правиш, а да го оставиш да отлежи.
 
Вместо финал си позволявам да сложа този цитат на Фабриката за творчество, взет от тук: https://fabrikatazatvorchestvo.com/2014/06/08/kolko-e-vajno-da-ne-si-pyrvi/
" Родните творци не искат да си имат работа с Конкуренцията.
Пиша я с главна буква, защото вярвам, че това е едно от най-хубавите неща на нашето време. Това е мотивация, движеща сила, нови идеи, повече мислене и експерименти. Това е стимул да се отличиш, да работиш повече.
 
Ако конкуренцията те плаши или не я приемаш за нещо важно, може би не си човек на успехите и покоряването на върхове. А може и просто да те е страх. Че няма да се справиш например, че не ти е по силите. ......."

Авторски текст и презентиране: Фантима Иванова,

Маркетинг мениджър и Управител на "Декора Крейт" ЕООД, тел. 0887 193 608

E-mail: sales@decorra.eu
www.decorra.eu

гр. Варна
бул. "8-ми Приморски полк" 122 - А
Магазин за подаръци Decorra HandMade ( магазин за подаръци Декора Варна )

Facebook
https://www.facebook.com/decorra.eu/

4 Коментари

Ирина Страхилова:
09/04/2016, 02:35:13 AM
Отговори

Толкова добре сте представили нещата, че съм приятно очарована. Съветите Ви са отлични. Благодаря ви за полезната статия и дано повече хора я прочетат.

Стоян Киров:
14/11/2016, 06:25:24 PM
Отговори

Стреляте точно в десятката!

Стаси Владимирова:
14/04/2018, 09:07:55 PM
Отговори

Фани, аз няма какво да кажа, защото ти показваш дали те е страх или не от конкурентите. Според мен ти си доминиращ и силен играч в бранша. Възхищавам ти се на всичко, което си постигнала до сега.

Мая Пенчева:
18/03/2019, 09:58:26 AM
Отговори

Ами ти, Фани доказа, че не те е страх от нищо. Радвам се, че те има и Decorra стана име за качество и доверие. Смело напред, момиче! Възхищавам ти се от сърце, че си толкова упорита!

Остави коментар

Loading...