Активната книжка с пъзели от плат - ПОМОГНИ МИ ДА СЕ НАУЧА САМ

От Фантима Иванова 29/10/2018 0 Коментари Подаръци и празници,Handmade за деца,НОВИ ПРОДУКТИ и решения,Изпълнени ИДЕИ, ПОРЪЧКИ,
Идейна концепция за Активната книжка с пъзели от плат - ПОМОГНИ МИ ДА СЕ НАУЧА САМ (ЧРЕЗ ОСЪЗНАТО УЧЕНЕ)
 
Тиха книжка "Къща с пъзели и игри" е най-сложната, най-образователната, развиваща и увлекателна книжка от плат, която разработихме в началото на юни 2017 г. Тази разработка на тиха книжка от плат обхваща 5-те сфери - сетивни, практически, математически, за език (реч), общообразователни материали.
 
Тиха книжка "Къща с пъзели и игри" може да се ползва и след 9 м. възраст на детето (понякога може и по-рано по преценка на родителите). Това е свързано с момента, когато детето започва да си поставя определени цели и ги преследва.
 
С тиха книжка "Къща с пъзели и игри" е на-добре детето да започне самостоятелно да играе около една годишна възраст. Това не пречи на по-ранна детска възраст родителите заедно с детето да прелистват книжката и да се наслаждават на цветните странички. И все пак около една годинка, малчуганите обичат да седят и да си прелистват книжки с картинки. Детето харесва малки предмети затова в тихата книжка сме сложили различни папионки от плат. То може да повдига цветните квадрати и да вижда каква геометрична фигура има скрита от долу - триъгълник, кръг, квадрат и правоъгълник като се ориентира по цвят и форма. Освен това тренира посоките на отваряне на прозорчетата - ляво, дясно, нагоре, надолу.
 
Детето може да изважда морковите от гайките и да се мъчи да ги постави обратно на мястото им. Когато обаче му е скучно лесно ще премества детайлите на сметалото и ще прецизира фината си моторика. Пъзелът с рибената кост, пеперудата, дърветата с плодове са пъзелите, ще маха отделните части на къщата и ще добавя колата, която е на корицата. Така може да се занимава напълно самостоятелно до 5 г. или докато това занимание му омръзне.
 
КАКВО Е ПРЕДИМСТВОТО на тихата книжка "Къща с пъзели и игри" - махате дребните елементи и я давате на детето да си я разгледа. Ако забележите, че тази мека книжчица му е интересна го оставяте да си я разлиства и постепенно преценявате какво да добавяте като занимания и игри. Така в рамките на няколко години ще надграждате сложни детайли, докато детето самостоятелно и тихо си играе. Пъзели ще реди, разкази ще прави и интелекта ще развива.
 
ДА, до 2 г. детето ако има такава тиха книжка под ръка ще маха елементи, но няма какво да се скъса. Все пак това е книжка не от хартия, а от плат. А, ние като родители винаги сме до своите деца, за да ги наблюдаваме, помагаме и да ги напътстваме.
 
И, все пак, не забравяйте, че всяко дете е индивидуално. Някои деца започват да говорят рано. Лесно усвояват четенето и броенето. Имат добра памет, лесно се справят в училище.
 
А при други деца всичко се получава с много усилия. 80% от способностите са дадени от природата и само 20 % зависят от възпитанието.
 
Авторски текст:
Фантима Иванова
 
Още за спецификата на книжките от плат, които предлагаме може да научите още от тази статия:
 

Остави коментар

Loading...