Недостатъците да пазаруваш по Интернет

От Фантима Иванова 25/05/2017 1 Коментари Онлайн пазаруване.Съвети,


 

Две мнения по въпроса за пазаруването няма. Или пазаруваме по Интернет или от реалния магазин. Често пъти обаче предимствата и недостатъците си вървят ръка за ръка. Ако в едно отношение печелим, то в друго отношение може да загубим. Винаги попадаме на полезни материaли, които ни изтъкват удобствата да си купуваме разни неща онлайн. Но.... замисляли ли сте се колко често има скрити и подмолни камъни, на които можете да се "натъкнете"?

 

Динамиката в развитието на Интернет търговията на преден план извади следните важни моменти:

 

1. Надежден ли е онлайн търговецът?

 

Това лесно може да се  провери само от менютата на онлайн магазина, наличието на контактна информация, стационарен адрес, телефон за връзка и лице за контакт. Понякога зад един електронен магазин не е ясно кой стои - фирма, частно лице, сдружение или друго. Сам по себе си един модерен , впечатляващ с графичния си дизайн Уеб сайт и красиви снимки на продуктите, не е гаранция за сигурно пазаруване.

 

2. Защитен ли съм от измами?

 

На този въпрос отново лесно може да се получи отговор. Ако има дълъг списък с Общи условия за пазаруване, ако има някаква обявена политика и етика на обслужване от страна на търговеца, депозирана открито политика, мисия и цели и други подобни, нещата са ясни - може да се доверим. Всеки коректен търговец, който е загрижен за своя имидж и за своите клиенти е изготвил стриктно тези свои документи като се е допитал до компетентен юрист консулт, счетоводител или друг специализиран орган.

 

3. Сигурна ли е поръчката ми?

 

Тук вече гаранцията може да бъде 100% , 50% на 50% или друго. Колко сигурна е поръчката зависи от спецификата на продуктите, какви стоки купувате и от къде ги купувате. Ето защо риска си остава изяло Ваш. Все пак имайте предвид, че надеждните търговци, които попадат в онези 100% винаги реагират адекватно с имейл съобщение или обаждане по телефон. Те държат на онлайн комуникацията и пишат грамотно и компетентно. За тези онлайн търговци осведомеността на клиента е на първо място и затова на всяка крачка го информират. Те изпращат автоматични имейли за това на какъв етап се намира получената поръчка - дали е приета, дали изделието се изработва, количеството изчерпано ли е, дали пратката е подготвена за експедиция и др. А накрая Ви благодарят за това, че сте им се доверили и сте пазарувал от техния онлайн магазин. Тези търговци знаят кое е важно за сигурността на клиента, държат на своето име и градят доверие не еднократно, а за дълго време. За този тип Интернет търговци е важно спокойствието и удобството на клиента.

 

4. Колко качествен е продукта?

 

Ако продавате в Интернет чрез собствен онлайн магазин е от огромно значение снимката на продукта. Всяка качествена снимка вдъхва доверие на клиента. Забравете за снимките правени в домашна обстановка, където се вижда част от обзавеждането или някой друг детайл. Ако Вашият продукт е с гаранция за високо качество трябва да има и качествена снимка. И най-важното снимките винаги имат някакво цветово отклонение спрямо реалността. Затова моля, не прекалявайте с ползването на различни програми за обработка на снимки. Фотошоп е прекрасна програма, но нека клиента има реална представа за това, което поръчва след като не може да го види на живо или да го пипне. Колко качествен е един продукт в очите на клиента може само снимката да му подскаже. Ето защо ако към продукта има подробна информация и опсание за приложението или параметрите, то тогава може да се прецени каква е функционалността и в известна степен да стане ясно за качеството на изделието от гледна точка на ползването. Е, да ако става въпрос за техника без гаранционна карта няма как да минете. Що се отнася до нещата с масов характер е важно да има преглед на пратката преди плащане + опция за връщане ако качеството не Ви удовлетворява. В противен случай усещането е много неприятно и равнозначно на "прецакани онлайн купувачи".

 

5. Има ли скрити моменти?

 

О, .... да. Винаги има неща, които може да се объркат. Често интеграцията с куриерските модули за доставка може да дава дефект, може онлайн търговецът да няма право да борави с Вашите лични данни, може да е използвал снимка на нещо, което не е негова собственост, може да има не актуализирана информация или грешни параметри и други подобни. Да не говорим пък за момента с комуникацията. Понякога или е в повече и Ви дразни или пък изобщо липсва. Друг скрит момент е този с оскъпяването на изделието при доставката. Вие не сте длъжни да заплащате допълнително за услуги, които предварително не са Ви били известни, а също така сте задължени да проверявате съдържанието на пратката за наличие на касов бон или фактура. Защото, всеки онлайн търговец, който е честен и коректен няма причина да не приложи финансови документи, доказващи продажбата.

 

6. А какви са правата ми?

 

Правата Ви на онлайн шопър са същите като на реалния купувач. Но все пак трябва да ги знаете ако не дай Боже Ви се наложи да си ги търсите. Там влизат в сила всички онези сложни за обяснение термини и фрази, закони и права, които все пак макар и скучни за четене по някога са от първостепенно значение. Ето защо се оглеждайте внимателно за наличието на информация за връщане на стоката, за проверка на съдържанието, за рекламация и др. Пазете си всички документи за поръчката - касов бон, товарителница и др. до момента, в който категорично не сте убедени, че това е края на една успешна онлайн покупка!

 

За финал,

Мили клиенти, момичета и момчета, оглеждайте се преди да поръчате нещо онлайн! Обърнете внимание на менютата с информация и данните за търговеца ако искате да Ви бъде мирна главата!

1 Коментари

Кирил Стоименов:
06/03/2018, 10:56:54 PM
Отговори

Фани, както винаги си компетентна в това, което правиш. Познаваме се отдавна и признавам, че си много добра в работата си. Възхищавам се на неуморно ти труд. Професионализма ти личи на всяка крачка. От теб има много какво да се научи. Ти си отличен маркетинг специалист. Благодаря за изчерпателния и полезен материал. Чакам следващия за ФБ- пазаруванете.. Предизвиквам те да споделиш опит! Успех, мила!

Остави коментар

Loading...